Equinoterapia

Equinoterapia
El cavall estimula els músculs i articulacions, fa que es relaxin els músculs i enforteix tant l'àrea física com la psíquica.
Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp
QUÈ ÉS L'EQUINOTERAPIA o TERÀPIES ASSISTIDES AMB CAVALLS?

L'equinoterapia o teràpies assistides amb cavalls, és una modalitat terapèutica complementària en la qual el cavall és el fil conductor per a treballar  patologies psíquiques, físiques i socials.
Els moviments tridimensionals del cavall estimulen els músculs i articulacions, també la seva temperatura corporal aprox.39è fa que es relaxin els músculs i enforteix tant l'àrea física com la psíquica.
A més d'aquests beneficis, el treball terapèutic del cavall també abasta altres aspectes de la persona, en l'àrea psicològica i emocional, un increment de la confiança, potència l'autoestima,  una disminució de l'ansietat, millora del control  emocional, potència la sensació de benestar i gaudi, correcció dels  problemes de conducta, entre altres.

En l'àrea de la comunicació i les relacions interpersonals, una millora d'aquesta, tant gestual com oral, amb el cavall i amb les altres persones, increment de les relacions interpersonals, millora de l'expressió  personal, d'emocions  i sentiments, fomenta patrons de relació adequats.
Durant la pràctica de l'equinoterapia l'usuari i el cavall es fundin en un solo ser per a treballar en conjunt establint un vincle d'afectivitat i harmonia, on premia la confiança mútua entre tots dos.
El cavall ha estat des d'èpoques remotes company de l'home, en multitud d'activitats treballo, esport, guerres etc… i a més ha estat utilitzat per a millorar la salut psíquica i física de les persones.
Actualment cada vegada, per sort, està més en auge aquest tipus de teràpia complementària i està demostrat científicament els beneficis que aporta.


QUINES PROPIETATS TERAPEUTICAS OFEREIX L'EQUINOTERAPIA?

L'equinoterapia la podem dividir principalment en tres àrees;  equinoterapia social, hipoterapia, (el seu nom prové de la paraula grega hippo, (cavall) i equitació terapèutica.
Aquestes tres àrees s'adapten depenent de la patologia de cada pacient, ja siguin patologies físiques, psíquiques o socials.
Quan el genet va muntat al cavall, est li aporta bàsicament tres beneficis,
-       la calor corporal del cavall és aprox. de 38è/39è, com el cos del cavall genera mes calor que el del cos humà, podem beneficiar-nos del com si fos un instrument calorífic que ajuda a relaxar-se i a distendre la musculatura excessivament rígida.
-       la transmissió d'impulsos rítmics:
El cavall transmet al cos del genet a través del seu dors entre 90 i 110 impulsos rítmics que estimulen reaccions d'equilibri i produeixen una agradable sensació pel seu efecte balancí, la qual cosa contribueix també al benestar psíquic i emocional del genet.
-   transmissió d'un patró de locomoció similar al de la marxa humana:
La biomecànica del pas del cavall és molt similar a la de l'ésser humà. Quan eleva els membres posteriors per sota del centre de gravetat, fa un moviment idèntic al de les persones que el transmet a la pelvis, movent exactament els mateixos músculs que mouria quan estem caminant.
QUÈ ENS APORTEN ELS CAVALLS PER A AQUESTES TERÀPIES?
Aquest animal ofereix l'únic tractament pel qual el pacient aquesta exposat a un moviment tridimensional de vaivé, molt similar al que realitza l'ésser humà en caminar.
La teràpia amb cavalls utilitza aquest moviment com a eina terapèutica, i el pacient es veu obligat a reaccionar enfront d'una sèrie d'estímuls produïts per trot del cavall.


ELS ORÍGENS DE L'EQUINOTERAPIA

La utilització dels cavalls per a rehabilitació i usos terapèutics, és una teràpia que es remunta a l'època de l'antiga Grècia, Hipócrates que va viure entre l'any 377 i el 458 a.c. ja aconsellava l'equitació per a alguns tipus de  malalties, entre elles l'insomni.
-Galeno 139-199d.c. medico particular de Marco Aurelio li va recomanar practicar l'equitació per a millorar la seva autoestima, i seguretat en si mateix, ja que era bastant indecís a l'hora de prendre decisions.
Sense entrar mes en la història  comentarem el cas de Liz Hartel, als 16 anys va sofrir poliomielitis i va estar diversos anys en cadira de rodes, en contra de la voluntat de tota la seva família va tornar a practicar l'equitació, esport que ja havia practicat abans de la malaltia. Es va presentar als jocs olímpics d'Hèlsinki en 1952 aconseguint la medalla de plata en domatge clàssic.
Podríem seguir amb un llarg etc.
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat